29 / 03 / 2024

Avrupa'daki otel yatırımcılarının duyarlılığı arttı!

 Avrupa'daki otel yatırımcılarının duyarlılığı arttı!

Jones Lang LaSalle Hotels'in en son yapmış olduğu Otel Yatırımcıları Duyarlılık Araştırması'na göre, belirsizliklere rağmen Avrupa'daki yatırımcı duyarlılığı arttı


.

     Araştırmaya ilişkin Jones Lang LaSalle Hotels'den yapılan açıklamaya göre, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde otel mülklerine olan duyarlılık zorlaşan getiri ve iç verimlilik oranı beklentisiyle Ekim 2011'e kıyasla güçlenmiş oldu. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde getiri beklentisi 40 baz puan düşüşle yüzde 7 seviyesine geriledi, kaldıraçlı iç verimlilik oranı beklentisi ise 100 baz puan düşüşle yüzde 15,4'e indi. 

     Araştırma kapsamındaki 37 şehre bakıldığında, 6 aylık kısa vadede 17 şehrin (yüzde 46) otel performansı açısından artış göstermesi bekleniyor. Önümüzdeki 2 yılı içeren orta vadeye bakıldığında ise otel performansı artması beklenen şehir sayısı 31 (yüzde 84). Ayrıca Temmuz-Ağustos 2012'de gerçekleşecek Olimpiyat Oyunları esnasında, kısa vadede Londra'nın en üst sıraya oturması öngörülüyor. Ancak, orta vadedeki duyarlılığın, artan arz ve Olimpiyat Oyunları esnasındaki yüksek talebin sürdürülmesinin zor olması sebebiyle, azalması bekleniyor. 

     Önceki araştırma ile kıyaslandığında Orta ve Doğu Avrupa otel performansına dair pozitif beklentilerin güçlendiği gözlendi. Varşova 2011'de Avrupa'daki en yüksek oda başı gelir artışlarından birini sergiledi. Bunun yanı sıra EURO 2012 Futbol Şampiyonası ve Polonya'nın güçlenmesi beklenen ekonomisi ile 2012 için de pozitif öngörüler mevcut. 

     Yatırımcı eğilimlerine bakıldığında ''satın alma'' eğilimi yüzde 42,6 ile etkin olmaya devam etti ki bu da 2012'nin ilk çeyreğindeki dinamik otel yatırımı pazarı ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki gözde otel pazarlarına olan ilgi ile paralellik gösteriyor. Beklenen şekilde, ''inşa etme'' eğilimi ise yeni yatırımlar için verilen kredilerin zor bulunur olması sebebiyle düşük kaldı. Ancak, yine de Orta ve Doğu Avrupa'daki ve Orta Doğu'da bazı fırsatlar mevcut. 

     

     -İstanbul turizm sektöründe potansiyeli yüksek pazar- 

     

     Varşova (yüzde 23,1) ve Zagreb'deki (yüzde 23,5) yatırım fırsatları sayesinde Orta ve Doğu Avrupa (yüzde 20,2) diğer bölgelere kıyasla daha iyi sonuçlar ortaya koydu. İstanbul yüzde 23,8 ile en yüksek sıralamalarda yer aldı ve turizm sektöründe gelişim potansiyeli yüksek bir pazar olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. 

     Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesine bakıldığında ise, her ne kadar son araştırmada beklentiler iyileşmiş olsa da, kısa vadedeki yatırımcı duyarlılığının negatif olduğu gözlendi. Buna rağmen, yatırımcılar kısa ve orta vadede Dubai'deki otel performanslarının artacağına dair güven duyuyor. Şehir hem gelen turist sayıları açısından hem de otel performansları açısından 2011'de ve 2012'nin ilk çeyreğinde gelişme gösterdi. 

     Genel olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki pek çok pazar Arap Baharı ile yaşanan değişkenliğe rağmen istikrarlı sonuçlar sergiledi. Ancak yakın gelecekte, koşulların düzeleceğine ve bunun da otel performansları üzerinde olumlu bir etkisi olacağına inanılıyor. 

     Jones Lang LaSalle Hotels Kuzey Avrupa Üst Yöneticisi (CEO) Jon Hubbard, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: 

     ''Devletlerin süregelen borç krizleri, pek çok Avrupa Birliği ülkesinin ekonomisinde görülen küçülme ve Avrupa banka sistemindeki istikrarsızlıklara rağmen, Ekim 2011'den bu yana otel gayrimenkul piyasasına olan güven arttı. Londra, Paris, Münih ve Stockholm düşük getiri beklentileri ve halen önemli derecede yatırımcı ilgisini çekmek suretiyle Avrupa'daki en istikrarlı pazarlar arasında yer aldı.'' 

     Jones Lang LaSalle Hotels Avrupa Kıtası Üst Yöneticisi (CEO) Christoph Harle ise ''Yatırımcılara göre getiri beklentileri önümüzdeki 6 ayda artacak. Kredilerin zor alınabildiği ve zayıf ekonomik koşulların olduğu zor ortam devam etmekte. Ayrıca, Avrupa-daki borç krizi yatırımcıların kaygılarını arttırmaya devam ediyor. Devletlerin borç krizi için kalıcı bir çözüm bulunmadığı sürece, pazardaki istikrarsızlığın yatırımcı duyarlılığını etkilemeye devam edeceğine inanıyoruz.'' değerlendirmesinde bulundu. 

AA