20 / 04 / 2024

ABD'de konut sektörü sendeliyor!

 ABD'de konut sektörü sendeliyor!

ABD emlâk sektöründe iki yıldır devanı eden toparlanma sendeliyor. Mortgage Bankaları Birliği (MBA), yeni ve ikinci el konut satışları tahminini düşürerek, 2014 yılı için yüzde 4.1 düşüş ile 5.28 milyona çekti


ABD emlâk sektöründe iki yıldır devanı eden toparlanma sendeliyor. Mortgage Bankaları Birliği (MBA), yeni ve ikinci el konut satışları tahminini düşürerek, 2014 yılı için yüzde 4.1 düşüş ile 5.28 milyona çekti. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda, son dört yılda ilk defa yıllık bazda gerileme görülecek. 


Ümitler azalıyor Grup ayrıca; mortgage kredisi ödeme hacmi beklentisini yüzde 8.7 düşüşe, yani 751 milyar dolara indirirken, bu durum geçtiğimiz son üç yıl içerisinde ilk geri adım olarak görülüyor. MBA, Fannie Mae ve Freddie Mac'in 2014 yılı başlarında açıkladıkları iyimser tahminler, yükselen konııt fiyatları ve ekonominin yüksek ödenekli iş fırsatları sağlayamaması ile eleştirilmeye başlandı. ABD'de önümüzdeki altı aylık süreçte konut almayı planlayan vatandaş oranı yüzde 4.9'a geriledi. Bilindiği üzere; bu oran 2013 yılı sonunda yüzde 7.4 düzeyinde ve 1%4'ten bu yan en yüksekteydi. 1HS Inc. şef ekonomisti Nariman Behravesh, "Konut alma konusunda en iyi adımı atanlar, konut sektöründeki düşüşte taşınma planlarını erteleyip, geçtiğimiz yıl yüzde 3.5 ortalaması yakalayan rekor düşük mortgage kredilerinden yararlananlar oldu" dedi. 


ABD'de ikinci el konut fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 11.5 nisbetinde artarken, 2005'teki yüzde 12'lik artışın ardından en dik ikinci yıllık artışı kaydetti. Nariman Behravesh, fiyat artışının bu yıl yüzde 5.6'ya gerileyeceği tahmininde bulundu. 


Türkiye'de Yeniçağ