28 / 03 / 2024

2016 emlak vergisi için son gün yarın!

2016 emlak vergisi için son gün yarın!

Konut, işyeri, arsa ve arazi sahibi olanları ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri için 1. taksit döneminin sona geliniyor. 31 Mayıs tarihinde sona erecek 2016 emlak vergisi için son gün yarın olarak belirleniyor...


2016 emlak vergisi için son gün yarın!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan konut, işyeri, arsa ve arazi taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergiden sorumlu olanlar; Binanın veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Bir bina veya arazide hisseli mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi ödemeleri, taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internetten de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Emlak vergisi 1. taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken, verginin 2. taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılıyor.31 Mayıs tarihinde sona erecek 2016 emlak vergisi için son gün yarın olarak belirleniyor.


2016 yılında emlak vergisi oranları ise şu şekilde:

-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


-Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisinden muaf olan kişiler 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com