20 / 04 / 2024

2016 kira beyannamesi için son gün bugün!

2016 kira beyannamesi için son gün bugün!

Kira gelir vergisi, beyana dayalı vergi türü olup; mükelleflerin öncelikle beyanname vermesi gerekiyor. Beyannameler 31 Mart tarihine kadar verilebiliyor. Buna göre 2016 kira beyannamesi için son gün bugün...


2016 kira beyannamesi için son gün bugün!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi, beyana dayalı vergi türü olup; mükelleflerin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. 


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılır. Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorunda oluyor.. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından veriliyor.


Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine veriliyor. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlı oluyor.


Beyannameler 31 Mart tarihine kadar verilebiliyor.  Buna göre 2016 kira beyannamesi için son gün bugün...


Konutlardan elde edilen kira gelirleri bu tarihe kadar   beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2015 yılı için 3.600 TL’lik istisnadan yararlanılamaz.


Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.

Hazır kira beyannamesi sistemi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com