25 / 04 / 2024

2016 kira gelir vergisi ikinci taksidi ne zaman?

 2016 kira gelir vergisi ikinci taksidi ne zaman?

2015 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde edenler 2016 yılında vergi mükellefi oluyor. Vergi, senede iki eşit taksitte yatırılabiliyor. Peki 2016 kira gelir vergisi ikinci taksidi ne zaman? diyorsanız işte yanıtı...


2016 kira gelir vergisi ikinci taksidi ne zaman?

Taşınmaz malını kiraya veren kimselerin, yükümlü olduğu vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor. Gayrimenkul Sermaye İradı olarak da bilinen bu vergiyi dönemin istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kişiler ödüyor.


Söz konusu istisna bedeli her yıl yeniden belirleniyor. Ayrıca istisna bedeli, mesken ve işyerleri vergileri için ayrı ayrı belirleniyor. Vergi bir önceki sene içerisinde elde edilen kira geliri için ödeniyor.


Bu sene ödenecek kira gelir vergisi için 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında mesken kiralamalarından 3.600 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. 


Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemesi yapması gerekiyor.


1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihleri arasında elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 29.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Aynı şekilde bu istisna bedelini geçenlerin de beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri, gelirin elde edildiği seneyi takip eden yılda iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Verginin 1. taksiti Mart ayında ödendi. Peki, 2016 kira gelir vergisi ikinci taksidi ne zaman? diyorsanız işte yanıtı...


Kira gelir vergisinin ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre 6 gün sonra başlayacak olan kira gelir vergisi için mükelleflerin 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında ödemelerini yapması gerekiyor. 

Kira gelir vergisi anlaşmalı bankalar 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com