19 / 04 / 2024

2016 Mayıs ayında kiralar ne kadar zamlanacak?

 2016 Mayıs ayında kiralar ne kadar zamlanacak?

Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ve Mayıs ayı itibarıyla kira sözleşmenizin yenileneceğini düşünelim. Yenilenen kira sözleşmelerinde ne kadar zam yapılacak? 2016 Mayıs ayında kiralar ne kadar zamlanacak?


2016 Mayıs ayında kiralar ne kadar zamlanacak?

Ev, işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi belirli bir süre için ya da belirsiz süreli olarak imzalanabiliyor.


Kira dönemi sonlarında sözleşmenin feshedilmemesi halinde kira sözleşmesi otomatik olarak yenileniyor. Yenilenen kira döneminde ise kira bedelinde belli oranlarda zam yapılabiliyor.


Borçlar Kanunu esasları gereğince mesken ve işyerlerinde kira artış hesabı farklı yapılıyor. Meskenlerde kiraya ÜFE oranlarında zam yapılması zorunlu olurken, işyerlerinde 2020 yılına kadar bu zorunluluk uygulanmıyor.


Kira hesaplamalarında ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar  kullanılabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan veriler şu şekilde;


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,52 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %0,52 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,27 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,87 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,47 artış gösterdi.


Buna göre, kiraya en fazla yüzde  5,47  oranında zam yapılacak. Örneğin mevcut kira bedeli 1000 TL olan bir kiracı yeni kira döneminde 1054.7 lira kira ödeyecek.

Mayıs ayı kira artışı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com