15 / 05 / 2024

2016 Ocak ayında kiracıya yüzde kaç zam yapılacak?

2016 Ocak ayında kiracıya yüzde kaç zam yapılacak?

Kira zammı hesabında kullanılan yasal oranlar, her ayın başında TÜİK tarafından açıklanıyor. Peki 2016 Ocak ayında kiracıya yüzde kaç zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...


2016 Ocak ayında kiracıya yüzde kaç zam yapılacak?

Gayrimenkulünü kiralayan kiracıların senelik sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Ancak bu zam, gayrimenkulün sahibinin istediği miktarda değil, kanunda belirtilen esaslarda yapılıyor.


Kanunen konut ve işyerindeki kiracıya farklı şekilde zam yapılıyor. Konuttaki kiracıya ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapılamazken, işyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira zammı hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Yargıtayın aldığı karara göre, ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar hesaplamada kullanılıyor. 


4 Ocak 2016 tarihinde konuttaki kiracıya yapılacak zamda kullanılması gereken ÜFE oranları açıklandı. Peki 2016 Ocak ayında kiracıya yüzde kaç zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...


Ocak ayı ÜFE verilerine göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,33 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,71 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,28 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlardan on iki aylık ortalamalar kira artış oranı olup; bu orandan yüksek bir oranda kiracıya zam yapılamıyor. Buna göre, 2016 Ocak ayında kiracıya yüzde 5,28 oranında zam yapılabilecek.

Dükkan kira artış oranı 2016 Ocak!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com