03 / 05 / 2024

2016 yılı tapu harç oranları!

2016 yılı tapu harç oranları!

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için tapu müdürlüğüne gerekli belgeler teslim ediliyor ve tapu harcı ödemesi de yapılıyor. Peki 2016 yılında ne kadar tapu harcı çdeniyor? İşte 2016 yılı tapu harç oranları...


2016 yılı tapu harç oranları!

Tapu müdürlüğünde gerçekleşecek tapu devir işlemleri için belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Söz konusu harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak tahsil ediliyor.


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor.Peki 2016 yılında ne kadar tapu harcı çdeniyor? İşte 2016 yılı tapu harç oranları...

 

2016 yılına yapılan tapu devir işlemleri için alıcılar binde 20 oranında, satıcılar da binde 20 oranında harç ödemek ile mükellef oluyor.


Örneğin değeri 400 bin TL olan bir ev almak istediğinizi düşünelim. Alıcı olarak 8 bin TL tapu bedeli ödemeniz gerekiyor. Aynı masrafın satıcı tarafından da ödenmesi gerekiyor.


Yukarıda yer alan esaslara göre alıcının da tapuda harç ödemesi gerekiyor. Ancak uygulamada alıcı ile satıcı anlaşarak satış bedelinden düşürülmek üzere bu bedelin tamamı alıcı tarafından ödenebiliyor.


Kimi zaman ise alıcı veya satıcılar daha az tapu harcı ödemek için satış bedelini de gerçek dışı bir tutarda beyan edebiliyor. Bu durumun tespiti halinde de Maliye tarafından tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın yüzde 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.  

2016 tapu döner sermaye bedeli!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com