01 / 05 / 2024

Acele kamulaştırma nerelerde yapılır?

Acele kamulaştırma nerelerde yapılır?

Kamu yararının olduğu bazı acil durumlarda gecikmeye fırsat verilmeden bilirkişi raporu düzenlenerek diğer işlemlerin kamulaştırma işlemlerinden sonra yapıldığı kamulaştırma türüne acele kamulaştırma adı veriliyor.Peki acele kamulaştırma nerelerde yapılır?


Acele kamulaştırma nerelerde yapılır?

Acele kamulaştırma, olağan kamulaştırmadan farklı olarak; Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurtsavunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulunca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında söz konusu olan idari bir uygulama oluyor.


Acele Kamulaştırmada iki durumdan bahsediliyor. İlki 3634 Sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu uygulaması sebebiyle ihtiyaç duyulabilecek durumlarda milli müdafaa amacıyla kullanılmak üzere acele kamulaştırma yapılması oluyor. Fakat Acele Kamulaştırma işlemleri Bakanlar Kurulu kararı ile yapılabiliyor. Burada önemli olan husus kamulaştırma yapılacak yerin ülkenin güvenliği amacıyla işleme tabi tutulması oluyor. Bu amaçla yapılacak kamulaştırmalarda gecikmeler ciddi sorun yaratacağından devlet mülkiyet hakkına bu gibi özel durumlarda kanun ile kısıtlama getiriliyor ve Bakanlar Kurulu’ndan karar alınması şartına bağlanıyor. İkinci durum ise özel kanunlarda belirtilen olağanüstü durumlar oluyor. Kanun özel kanunlarda belirtilen olağanüstü durumlarda da acele kamulaştırma yapma yetkisini idareye veriyor.Peki acele kamulaştırma nerelerde yapılır?


Türkiye'de uygulamalara bakıldığında “Hes”, “Baraj Yapımı”, “Madencilik”, “Sanayi Bölgesi” gibi genel nedenlerle acele kamulaştırma sıkça görülüyor.


Acele kamulaştırma ortalama olarak yılda 40-50 arasında yapılıyor. Yapılan acele kamulaştırma işlemlerine bakıldığında ise “Karayolları Yapımı” en çok kullanılan acele kamulaştırma sebebi olduğu görülüyor. Karayolları yapımından sonra en çok kullanılan acele kamulaştırma sebebinin “Kentsel Dönüşüm” olduğu görülüyor.


Özellikle büyükşehirlerdeki gecekondu şeklindeki yapılanmalar sebebiyle meydana gelen eksikliklerin giderilmesi amacıyla sıkça acele kamulaştırma işlemi yapılıyor. En çok acele kamulaştırma işlemi sebeplerinde üçüncü sırada ise HES yapımı geliyor. Son zamanlarda özellikle Karadeniz’de yapılan HES projelerinde sık rastlanıyor. Bu sebeplerin haricinde “Baraj Yapımı”, “Derelerin ve Dere Yataklarının Islah Edilmesi”, “Eğitim”, “Enerji”, “Maden Çıkarılması”, “Sanayi Bölgesi Yapılması” v.b nedenlerde acele kamulaştırma işlemleri yapılıyor.

Acele kamulaştırma bedeli ne zaman ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com