19 / 05 / 2024

Aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler!

Aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler!

Aile konutu şehri için tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor.Peki aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler nelerdir? İşte aile konutu şerhi için gerekli belgeler..


Aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler!

Aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan eşe verilmiş önemli bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebiliyor.


Aile konutu olarak özgülenen evin maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.


Eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine başvuru yapılması gerekiyor.Peki aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler nelerdir?


Aile konutu şerhi koymak için gerekli belgeler;

- İkametgah belgesi 

- Evliliği belgeleyen nüfus kayıt örneği 

- Nüfus cüzdanı ek yapılarak, istek dilekçesi.


Aile konutu şerhinin etkisi evlilik birliğinin devam ettiği sürece devam ediyor. Eğer boşanma davası sırasında bu şerh hakim tarafından kararlaştırılmış ise boşanmaya karar verilmesi halinde, kararda boşanmanın kesinleşmesi ile birlikte aile konutu şerhinin de kaldırılması konusunda karar verilmesi gerekli oluyor.

Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com