Eşlerin sürekli olarak kullandığı aile konutunun tapuya şerh edilebilmesi için başvuru yapılması gerekiyor.Peki aile konutu şehri sona erer mi?Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları hayatlarını idame ettirdikleri yer aile konutu olarak tanımlanıyor.Birlikte oturulan konut tek kişinin adına kayıtlı olabileceği gibi iki kişinin adına da olabiliyor.Aile konutu bu durumda eşlerden briinin rızası olmadan üçüncü şahıslara devredilemiyor.Bunu engellemenin en kısa yolu tapuya aile konutu şerhi koyulması oluyor
Eşler müşterek olarak tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhini koydurabiliyor.Bunun icin aşağıdaki evrakları yanlarında götürmeleri gerekiyor.
1.Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge.
2.Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı.
Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekceyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep ediliyor.
Aile konutu şerhi gerek eşler gerekse üçünçü şahıslar yönünden açıklayıcı özellikte tapuya verilen bir şerh oluyor. Eşler arasında anlaşmazlık çıktığında yada boşanma sürecine girildiğinde yada keyfi olarak tapu sahibi eş tarafından evin satılarak elden çıkarılmasını engelliyor.
Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?
Aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliği devam ettiği sürece gecerliliğini koruyor. Evlilik birliği sona ererse ve taraflar evlilik devam ederken birlikte şerhin kaldırılmasını isterlerse bu şerh tapudan kaldırılabiliyor.
Aile konutu olarak kullanılan yerde eşlerden birisinin kira sözleşmesini imzalaması ile kiracılık ilişkisi başlıyor ancak başlayan kiracılık ilişkisini eşlerden birisi diğer eşin izni ve muvafakatı olmadan tek başına sona erdirilemiyor. Yani bir eş kiracılık ilişkisini tek taraflı feshetme yetkisine sahip olmuyor, diğer eşinde onayını almak zorunda kalıyor.
Ancak bunun icin kira sözleşmesini imzalamayan eşin ev sahibine yazılı olarak evin aile konutu olarak kiralandığını açıklayıcı bildirimde bulunması şartı aranıyor. Bu bildirim noterden yapılacak bir ihtarname ile yada iadeli tahhütlü bir mektupla yapılabiliyor.Fakat işlemin noterle yapılması daha sağlıklı oluyor.
Eşin ölümü halinde aile konutu ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com