07 / 05 / 2024

Apartman aidatları neye göre belirlenir?

Apartman aidatları neye göre belirlenir?

Apartman giderlerinin karşılanması için kat maliklerinin aidat ödemelerini yapmaları gerekiyor.Peki apartman aidatları neye göre belirlenir? İşte apartman aidatlarının belirlenmesi..


Apartman aidatları neye göre belirlenir?

Apartmanın ortak giderleri için kat maliklerinden toplanan paraya aidat olarak ifade ediliyor.Kat Mülkiyeti Kanunu'nda apartman aidatı ile ilgili esaslara yer veriliyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan bilgilere göre apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; apartmanın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ise arsa payları oranında katılım sağlaması gerekiyor. 


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel esaslaragöre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor.Peki apartman aidatları neye göre belirlenir?


Apartman aidatının belirlenmesi ile ilgili esaslar da yine Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanunen apartmanda kat malikleri kurulu tarafından belirlenen oranda aidat toplanıyor. Ayrıca aidat ödemelerinin hangi tarihlerde yapılacağı da yine bu toplantılarda belirleniyor.

Apartman aidatını kiracı mı öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com