18 / 05 / 2024

Apartman yönetici aidat verir mi?

 Apartman yönetici aidat verir mi?

Ortak kullanım ve yararlanmasına tahsis edilmiş tesis ve yerlere ilişkin ortak masraflar bütün kat malikleri tarafından karşılanıyor.Peki apartman yöneticisi aidat verir mi?


Apartman yönetici aidat verir mi?

Anataşınmaz, kat malikleri kurulu tarafından yönetiliyor ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılıyor. Apartman yöneticisinin kat maliklerini yılın belirli günlerinde toplaması gerekiyor.

Kat Mülkiyet Kanunu'na göre bu toplantıların en az yılda bir kere yapılması gerekiyor. Yapılan bu toplantılarda apartman hakkında alınan kararlar, anataşınmazın sorunları ve gündem maddeleri belirlenerek çözümlenmesi için toplantıların yapılması gerekli oluyor.

Apartman yönetimi toplantısında  gündem maddeleri, alınan kararlar, dilek ve istekler dile getiriliyor. İlk çağrı yapılırken, birinci toplantıda, yeter sayının sağlanamaması halinde, ikinci toplantının nerede ve hangi tarihte yapılacağı da belirtiliyor.

Ancak apartman genel kurul toplantı zamanları haricinde de apartmanda bazı duyuruların yapılması gerekiyor. Bu duyurular  apartman ilan panosuna asılıyor. Yapılan duyurularda aidat çizelgeleri, aidat ödemeyen kat maliklere duyurular ve kat maliklerine anagayrimenkul ile ilgili diğer hususlar hakkında da duyuru yapılıyor.Peki apartman yöneticisi aidat verir mi?

Kat Mülkiyet Kanunu'nun 40.maddesşnde bu konuyla ilişkin bilgiye yer veriliyor.

Madde 40 - 

Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir. Kat malikleri, kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden istiyebilir.

Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz. 

Kiracı apartman yöneticisi olur mu?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com