17 / 05 / 2024

Apartman yöneticisi nasıl seçilir?

Apartman yöneticisi nasıl seçilir?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre anagayrimenkulde sekiz ve sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde apartmana bir yönetici seçilmesi gerekiyor.Peki apartman yöneticisi nasıl seçilir?İşte apartman yöneticisi seçimi..


Apartman yöneticisi nasıl seçilir?

Çok sayıda dairenin yer aldığı apartmanlarda apartman işlerinin yönetilmesi için apartman yönetici seçilmesi gerekiyor.Kat Mülkiyeti Kanununa göre 8'e kadar bağımsız bölüme sahip olan apartmanlarda yönetici seçilmesi için yasal bir zorunluluk yokken, 8 ve üzerinde bağımsız bölüme sahip olan apartmanlarda ise resmi bir yönetici belirlenmek zorunlu oluyor.Peki apartman yöneticisi nasıl seçilir?

Apartmanlarda yönetici seçimi, 15 gün öncesinden çağrısı yapılan kat malikleri genel kurul toplantısında yapılıyor.

Kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından yönetici seçiliyor.Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.

Kat malikleri anataşınmazın yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor.

Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.

Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılması mecburi oluyor. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birine, cezai yaptırımlar söz konusu oluyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Kat Mülkiyet Kanunu'nun da yer veriliyor.

Apartman yöneticisi aidat öder mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com