03 / 05 / 2024

Arsa tapulu eve kredi çıkar mı?

Arsa tapulu eve kredi çıkar mı?

Ev sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kimseler, bankaların konut kredisi kullanabiliyor. Peki arsa tapulu eve kredi çıkar mı? Arsa tapulu eve kredi verilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Arsa tapulu eve kredi çıkar mı?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve oturuma hazır evlerden bazıları kat mülkiyet tapulu olurken kimileri ise arsa tapulu olabiliyor.  

Bu tapunun alınabilmesi içinse, evin ruhsatına uygun olarak inşa edilmesi ve gerekli iskan belgesinin alınmış olması gerekiyor. Bu izinler alındıktan sonra tapu kat mülkiyetine dönüştürülebiliyor.

Ancak iskan izninin alınmaması veya alınamaması durumunda, bu evlerin tapusu kat mülkiyetine dönüşmediğinden arsa tapulu olarak kalıyor. Peki arsa tapulu eve kredi çıkar mı? Arsa tapulu eve kredi verilir mi? diyorsanız işte yanıtı...

Konut kredisi verilebilmesi için evin banka tarafından teminat olarak alınabilmesi gerekiyor. Bankalar teminatı ipotekle sağlıyor. Konut kredisi kullanmak istenen evin üzerine ipotek konulabilmesi için de kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli tapusunun olması gerekiyor.

Bu şekilde olmayan; tapusuz veya arsa tapulu yerler için konut kredisi verilemiyor.Ancak, kimi bankalar  bir başka meskeni ipotek altına almak şartıyla arsa tapulu ev için kredi verebiliyor.

Kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli tapusu olan bir başka meskenin ipotek edilmesi durumunda evin değerinin yüzde 75'i oranında kredi kullanılabiliyor.

Arsa tapulu ev almanın zararları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com