06 / 05 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi nereden alınır?

 Bina enerji kimlik belgesi nereden alınır?

Bina enerji belgesi binanın enerji tüketimini, enerji performansını ve çevrenin korunması için alınması gerekiyor.Peki bina enerji kimlik belgesi nereden alınır?


Bina enerji kimlik belgesi nereden alınır?

Enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılması için bina enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor.

2007 yılında yayınlanan Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği" ile yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almaya başladı. Mevcut binalara ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getiriliyor.

Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı online çalışan BEP-TR programı enerji kimlik belgesi hesaplamaları yapılıyor. Hesaplama yapılırken  binanın mimari, mekanik, elektrik ve ısı yalıtım projelerindeki tüm bilgiler ele alınıyor. Hesaplamalar A ile G arasında değerlerle ifade ediliyor. Eğer referans bina standartlarından daha iyi yapı, mekanik, elektrik veya yalıtım özelliklerine sahipse B ve A sınıflarına yükselebiliyor. Standartları sağlayamıyor ise D, E, F, G enerji sınıflarından birini alıyor.Peki bina enerji kimlik belgesi nereden alınır? 

Yeni yapılar için EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyebiliyor. 

Mevcut yapılarda ise  için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor.

Bina enerji kimlik belgesi nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri