28 / 03 / 2024

Binanın risk tespitini yaptırabilmek için maliklerin 2/3 çoğunluğu gerekli midir?

 Binanın risk tespitini yaptırabilmek için maliklerin 2/3 çoğunluğu gerekli midir?

6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanunda kentsel dönüşümün nasıl yapılacağına ilişkin tüm bilgiler yer alıyor.Buna göre binanın risk tespitini yaptırabilmek için maliklerin 2/3 çoğunluğu gerekli midir?


Binanın risk tespitini yaptırabilmek için maliklerin 2/3 çoğunluğu gerekli midir? 

Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanunu kapsamında eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, depremlerde hasar görmüş evler yeniden inşaa edebiliyor.Kentsel dönüşüm yapıların daha sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor.  


Kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi de amaçlanıyor.


Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları müracaat üzerine, lisans verilen ve listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının resmi internet sitesi ile www.kentseldonusum.gov.tr adresinde güncel olarak yayımlanan kurum veya kuruluşlarca yapılıyor.Risk tespiti yaptırılması zorunluluğu bulunmuyor. Fakat daha oturduğu binanın riskli olduğunu düşünen her malikin bu tespiti yaptırması yararına oluyor.


Bazı malikler bina risk tespiti yaptırmak isterken bazıları istemeyebiliyor.Bu durumda riskli binaların tespitini, tahliyesini ve yıktırılmasını engelleyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulabiliyor.Peki binanın risk tespitini yaptırabilmek için maliklerin 2/3 çoğunluğu gerekli midir? 


Binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek kalmıyor. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterli oluyor.

Kentsel dönüşümde 50 soru 50 cevap!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com