17 / 05 / 2024

Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödenen emlak vergisi, iki eşit taksit halinde ve belediye tarafından tahsil ediliyor.Peki bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?


Bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

Daire, bina, arsa ve arazi sahiplerinin yılın belli dönemlerinde emlak vergisini ödemesi gerekiyor. Emlak vergisi yılda iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.

2015 yılına ait emlak vergisi birinci taksit  ödemeleri devam ediyor. Verginin ilk taksiti 1 Haziran'da sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılacak.

Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Vergi tutarı taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanan emlak vergisi oranları ile bulunuyor. Peki bir dairenin emlak vergisi ne kadardır?

Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde normal yörelere göre yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. 2015 yılında dairelerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

Taşınmazın türü: daire

Belediyesi: Normal yöre

Değeri: 100 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 100 TL

Taşınmazın türü: daire

Belediyesi: Büyükşehir

Değeri: 100 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 200 TL

Yukarıdaki oranlara göre hesaplanan emlak vergisi ödemeleri, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Farklı şehirdeki taşınmazın ödemesi PTT ödemesi ile yapılabiliyor. Ayrıca, e-belediye sistemini kullanan belediyelere ödeme internet aracılığıyla da yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com