29 / 04 / 2024

Birden fazla evi olan emekli emlak vergisi!

Birden fazla evi olan emekli emlak vergisi!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergide emeklilerinde faydalanabildiği vergi muafiyeti bulunuyor. Peki birden fazla evi olan emekli emlak vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Birden fazla evi olan emekli emlak vergisi!

1319 sayılı kanun gereğince  taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergi, senede iki eşit taksitte ödenebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor.


Vergide meskenler için emlak vergisi muafiyeti de bulunuyor. Muafiyetten yararlanmak için 200 metrekareyi aşmayan tek eve sahip olmak gerekiyor.


Muafiyetten yararlanabilecek kimseler arasında emekliler de bulunuyor.Peki birden fazla evi olan emekli emlak vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Bir emeklinin tek başına iki eve sahip olması durumunda vergi ödemelerinden muaf olamıyor. Her ikisi de emekli ve başka gelirleri olmayan karı-kocanın ayrı ayrı birer eve sahip olma durumu ise farklı oluyor.


Emekli eşlerin bir evde oturması, diğer evin yazlık olarak kullanılması durumunda;"yazlık" olan ev için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.

Eğer, karı-koca evlerden birini kiraya verip, diğerinde oturuyorsa, kiraya verilen ev için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Bunununla birlikte oturulan ev içinse emlak vergisi ödenmiyor. 


Emeklilerin emlak vergisi muafiyeti ile ilgili bir diğer konu ise, evlerden birinde oturulup; ikinci evde diğer aile üyelerinin yaşaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumda da her iki ev emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Tarihi eserler emlak vergisinden muaf mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com