19 / 04 / 2024

ÇED raporları nasıl hazırlanır?

ÇED raporları nasıl hazırlanır?

Belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkileri ÇED raporları ile belirleniyor. Peki ÇED raporları nasıl alınır? ÇED raporları nasıl hazırlanır? diyorsanız işte yanıtı..


ÇED raporları nasıl hazırlanır?

Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalara Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci deniyor. 


ÇED,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve önerilerini ortaya koyabildikleri  demokratik ve şeffaf bir süreç olarak da ifade ediliyor.İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en optimal şekilde gelişmesine de katkı sağlıyor.


ÇED raporu süreci devam ederken firmaların herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi takdirde cezai durumla karşı karşıya kalıbiliyor. Peki ÇED raporları nasıl alınır? ÇED raporları nasıl hazırlanır? diyorsanız işte yanıtı..


ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi  almış firmalar hazırlıyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden  mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog v.b fakülte ve 4 yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu oluyor. 

ÇED raporu başvuru dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com