28 / 04 / 2024

Daire satışında tapu masrafı ne kadar?

Daire satışında tapu masrafı ne kadar?

Tapu dairesinde ödenecek masraflar, her yıl yeniden belirlenen tapu harcı oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki 2016 yılı daire satışında tapu masrafı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Daire satışında tapu masrafı ne kadar?

Bir daire satın almak istediğinizi ve istediğiniz özellikleri taşıyan bir daire bulduğunuzu düşünelim. Gerekli araştırmalar yapılıp son kararı da verdikten sonra sıra, tapu dairesinde yapılacak işlere geliyor.


Daire tapu devir işlemleri tapu dairelerinde yapılıyor. Buradaki işlemler için öncelikle randevu alınması gerekiyor. Randevu alındıktan sonra gerekli evrakların temin edilmesi gerekiyor. Belgelerde herhangi bir eksiklik ya da hata olması halinde işlem evraklar tamamlanana kadar gerçekleşemiyor.


Evrakların tam olması halinde tapu memuru, tapu harcı masrafının ödenmesini istiyor.Tapu dairesinde ödenecek masraflar, her yıl yeniden belirlenen tapu harcı oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki 2016 yılı daire satışında tapu masrafı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


2016 yılında yapılan düzenlemelere göre, tapu masrafı hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Daire tapu masrafı hesaplama örnekleri aşağıda yer alıyor:


Daire tapu devir masrafları hesaplama örnekleri:

-500 bin TL satış değeri olan ev için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan ev için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan ev için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan ev için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan ev için ise 2 bin TL harç ödemesi yapılıyor.


Ödenecek tutarlar ve ödemelerin yapılması gereken bankalar, müdürlük tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor. 

Daire tapu örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com