17 / 05 / 2024

Daire tapu masrafı 2016!

Daire tapu masrafı 2016!

Bir taşınmaz satın almak istediğinizi ve istediğiniz özellikleri taşıyan bir daire bulduğunuzu düşünelim. Tapu dairesinde bu daire için tapu masrafı ödemek gerekiyor. İşte daire tapu masrafı 2016...


Daire tapu masrafı 2016!

Dire, işyeri gibi taşınmaz malların tapu devir işlemleri, tapu dairesinde yapılıyor. Tapu dairesinde yapılan bu işlem için belli bir oranda masraf ödenmesi gerekiyor.


Daire tapu devir masraflarının başında tapu harcı, tapu döner sermaye bedeli ve emlakçı komisyonu gibi masraflar geliyor. Peki daire tapu masrafı 2016 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Daire tapu masrafı taşınmaz malın satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Dairenin satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu masrafı ödeniyor.Ancak bu bedeli alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemekle mükellef oluyor. Buna göre toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor. Ancak uygulamada bu masrafı sadece alıcı da ödeyebiliyor.


Ayrıca tarafların ödemeleri gereken masraflar arasında tapu döner sermaye masrafları yer alıyor. Bu bedel 2016 yılında 87,25 TL olarak tahsil edilecek.


Söz konusu daire tapu masrafları Tapu Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalara yatırılabiliyor. Tapu bedeli için ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri Tapu Müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Başka bir seçenek olarak da tapu masrafı,  e-tahsilat uygulaması ile ödenebiliyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.

Konut tapu işlemleri nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com