19 / 04 / 2024

Değer artış kazancı beyanı için son gün bugün!

Değer artış kazancı beyanı için son gün bugün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını ilk 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler değer artış vergisi mükellefi oluyor ve vergi için beyanname veriliyor. 31 Mart tarihine kadar bmükelleflerin değer artış kazancı için beyanda bulunması gerekiyordu.Değer artış kazancı beyanı için son gün bugün..


Değer artış kazancı beyanı için son gün bugün!

2015 yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi uzatıldı!

Gelir Vergisi Kanununa göre, taşınmaz malını ilk 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler değer artış vergisi mükellefi oluyor.

Bu vergi, taşınmazın elden çıkarıldığı tarihi takip eden senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemesi için öncelikle beyanname verilemesi gerekiyor. 

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazancın tespitinde alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farkın 2015 yılı için  10.600 TL'si gelir vergisinden müstesna oluyor.

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.

Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda verilmesi gereken beyanname için süre 1-25 Mart olarak belirlenmişti.Daha sonra 23 Mart tarihinde yapılan açıklamayla 31 Mart tarihine kadar beyan süresi uzatılmıştı.Vergi mükellefi olup hala beyanname vermeyenler için son gün bugün.

Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.Buna göre değer artış kazancı ödemeleri birinci taksiti de bugün itibari ile sona eriyor.İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.

Değer artış vergisini kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com