18 / 05 / 2024

Depozito bankaya mı yatırılır?

Depozito bankaya mı yatırılır?

Depozito,taşınmaz kiralamalarında taşınmaz sahibine verilen güvence parası olarak karşımıza çıkıyor.Kira süresinin sonunda hiç bir zararın söz konusu olmadığı durumlarda depozito iade ediliyor.Peki depozito bankaya mı yatırılır?


Depozito bankaya mı yatırılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ve kiralayan arasında imzalanan kira sözleşmesine istinaden kiracıdan depozito ödenmesi de istenebiliyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununa göre, sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.


Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve apartman aidatına ilişkin hususlarda problemin olmaması halinde kiracı depozitosunu geri alabiliyor.Ancak bir herhangi bir zararın tespiti durumunda kiracı depozitosunu geri alamıyor.Peki depozito bankaya mı yatırılır? diyorsanız işte yanıtı..


Borçlar Kanunu gereğince düvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmış ise kiracı, taşınmaz sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor. Kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, depozitoyu ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.

Depozito bedeli yasal mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com