20 / 04 / 2024

Devremülk için emlak vergisi ödenir mi?

Devremülk için emlak vergisi ödenir mi?

Belediyelere taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor.Vergi arazi, mesken, arsa ve işyerleri için ödeniyor.Peki devremülk için emlak vergisi ödenir mi?


Devremülk için emlak vergisi ödenir mi?

Taşınmaz mallar için her sene ödenmesi gereken emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun kapsamında düzenleniyor. Vergiyi mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal sahipleri ödüyor.


Emlak vergisi ödemekle yükümlü mükelleflerin öncelikle söz konusu gayrimenkulün bulunduğu belediyenin ilgili birimine beyanname vermesi gerekiyor.


Gayrimenkulün alındığı senenin sonuna kadar beyanname verilmesi gerekirken; taşınmaz malı yeni alan vatandaşlar ilk sene emlak vergisinden muaf oluyor.Vergi mükellefiyeti bir sonraki sene başlıyor.


Örneğin 2014 yılında bir mesken aldığızı düşünelim.2014 yılının sonuna kadar mesken için beyanname verilmesi gerekiyor.2015 yılında yani bu sene ise vergilerini ödemeleri gerekiyor.


2015 yılı vergi takvimine göre vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, İkinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.Buna göre emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.Peki devremülk için emlak vergisi ödenir mi?


Bir kişinin bizzat kendisi tarafından belirlenen tarihlerde yılın 15 günlük veya daha uzun bir diliminde satın aldığı mülk devremülk olarak karşımıza çıkıyor.


Emlak vergisi mesken, işyeri, arsa ve arazilerde için ödenirken,  mesken niteliğinde olan devremülkler için de ödenmesi gerekiyor.Emlak vergisi devremülkler için  hisseleri oranında ödeniyor.

Yazlık için emlak vergisi ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com