28 / 03 / 2024

Döviz cinsinden kira artışı nasıl olur?

 Döviz cinsinden kira artışı nasıl olur?

Borçlar Kanununda da yer verildiği üzere kira sözleşmesinin yenileme zamanı gelmeden belirlenen kira ücretinin dışında bir değişiklik yapılamıyor.Peki döviz cinsinden kira artışı nasıl olur?


Döviz cinsinden kira artışı nasıl olur?

Ev sahibi ve kiracı arasında kira artışı için bi anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira kontratı Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor.Türk parası ile kurulan kontratlarda tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebiliyor.Peki döviz cinsinden kira artışı nasıl olur?


Kira bedelinin yeniden belirlenmesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) baz alınıyor. Sözleşmedeki artış oranı, hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri kriter alınıyor. Hakkaniyet ilkesi, eski kiracı indirimini içeriyor, bunun nasıl olacağına ilişkin Yargıtay kararları bulunuyor.Yargıtay, eski kiracıların kiralarının yeniden belirlenmesinde, emsal kira bedelleri üzerinden yüzde 15 indirime gidilmesini benimsiyor. Ayrıca yeni yasanın 344'üncü maddesiyle yabancı para olarak ödenen kira bedelinin 5 yıl geçmedikçe yeniden belirlenemeyeceği de hükme bağlanıyor.


Söz konusu uygulama meskenleri kapsıyor,işyerlerinde kiracıya yapılacak kir artış oranı için böyle bir uygulama bulunmuyor.Yapılan kanun değişikliği ile işyeri kiralamalarında kiracıya yapılacak zammın ÜFE'ye bağlanması uygulaması 2020 yılına kadar ertelendi. 


Döviz kira artışı nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com