04 / 05 / 2024

Dükkan kira artışı neye göre yapılır?

Dükkan kira artışı neye göre yapılır?

Borçlar Kanunda yer alan esaslara göre meskenlerde kiracıya yapılacak zam dönemin Üretici Fiyat Endeksinden yüksek olamıyor. Peki "dükkan kira artışı neye göre yapılır? Dükkan kira artışı nasıl hesaplanır?" diyorsanız işte yanıtı..


Dükkan kira artışı neye göre yapılır?

Dükkanını kiraya veren taşınmaz sahiplerinin kiracısına yıllık zam yapmak yasal hakkı oluyor. Ancak kira artışının yasalara uygun bir şekilde yapılması gerekiyor.


Dükkan kira artış hesaplamaları, ev kira artış hesaplamalarından farklı olarak yapılıyor. Ev kira zam hesaplamalarında ÜFE oranlarının baz alınması zorunlu olurken; dükkanlar için bu uygulamaya 1 Temmuz 2020 tarihinde başlanacak.


Bu nedenle 1 Temmuz 2020 tarihine kadar dükkan sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor. Ancak yapılan yasal düzenlemelere göre, kira kontratında belirtilen kira artış tanımlaması öncelikli öneme sahip oluyor.


Dükkan kira sözleşmesi artış oranı için herhangi bir tanımlama yapıldıysa, gayrimenkul sahibi kira zammını burada belirtilen esaslara göre yapıyor.


Örneğin kira sözleşmesinde, kira artışının ÜFE oranına bağlı olarak yapılacağı yazıldıysa, dükkan sahibi dönemin ÜFE oranlarından yüksek bir oranda zam yapamıyor.Ancak, sözleşmede böyle bir duruma yer verilmememiş ise, dükkan sahipleri kiracısına istediği oranda zam yapabiliyor.

Kira enflasyon oranları 2015 Ağustos!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com