17 / 05 / 2024

Emekliler kira gelir vergisi öder mi?

Emekliler kira gelir vergisi öder mi?

Gayrimenkul kira geliri elde edenler, istisna tutarını geçmeleri halinde elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki emekliler kira gelir vergisi öder mi?


Emekliler kira gelir vergisi öder mi?

Gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor.Vergi elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Söz konusu vergiyi taşınmazını kirayaya vererek istisna tutarınının üstünde gelir elde edenler ödüyor.


Her yıl kira geliri istisna tutarı yeniden belirleniyor. Ev ve işyeri kiralamaları için bu istisna tutarı ayrı ayrı tespit ediliyor.Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; 


Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar ve işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar 2015 yılında vergi mükellefi oluyor.Peki emekliler kira gelir vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı..


Kira gelir vergisinde emekliler için muafiyet uygulaması bulunmuyor. Emekliler de diğer mükellefler gibi ancak istisna sınırının altında kira geliri elde ediyorsa vergiden muaf olabiliyor.


Vergi muafiyeti bulunmayanların Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor.Verginin ilk taksit ödemesi Mart ayında yapıldı.İkinci taksitler ise 4 gün sonra sona eriyor.

Kira gelir vergisi hangi bankalardan ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com