01 / 05 / 2024

Emlak vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

 Emlak vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Emlak vergisi yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre emlak vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor...


Emlak vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Türkiye sınırları içinde bulunan ev, dükkan, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisi ödüyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyot İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödeniyor.Buna göre emlak vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor.


Ödemelerin zamanında yapılmaması halinde gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme faizi uygulanıyor .Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri uyarınca idarece tarh ediliyor ve vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Buna göre anılan madde uyarınca idarece yapılan tarhiyata ergi ziyaı cezası kesiliyor Kesilecek ceza tutarı ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak hesaplanıyor.Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme faizi alınıyor.

2016 emlak vergisi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com