02 / 05 / 2024

Emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur?

Emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur?

Emlak Vergisi Kanununa göre, taşınmaz mal sahibi olan kimseler belli bir süre içerisinde edindikleri taşınmaz malları belediyeye bildirmesi zorunlu oluyor.Peki emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur?


Emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur?

Emlak vergileri bina, arsa ve arazi,işyeri gibi taşınmazlar için ödeniyor.Vergiden önce beyanname verilmesi gerekiyor. Emlak vergisi beyanları, taşınmaz malın bulunduğu ilgili belediyenin Emlak Servisine veriliyor. 


Emlak vergisi için her sene beyanname verme yükümlülüğü bulunmuyor. Fakat vergi değerini değiştiren durumlarda (mükellefin değişmesi, arsa ve arazinin ifraz ve tevhidi vs.) bu olayın vuku bulduğu bütçe yılı sonuna kadar; bu durum yılın son 3 ay içinde gerçekleşmişse 3 ay içinde ilgili belediyeye bildirimde bulunulması gerekiyor. 


Beyanname için gerekli belgelerin eksiksiz hazırlanarak, belediyeye (posta, kargo vb.) ulaştırılması gerekiyor. Belediyeye ulaşan beyanlar tahakkuk edilerek, verilen adrese tahakkuk fişleri gönderiliyor.


İştirak halinde (elbirliği mülkiyetinde) Hissedarlar birlikte verebileceği gibi, herhangi bir hissedar tek başına da beyanname verebilir. Müşterek mülkiyette (paylı mülkiyette) beyanname münferiden verilir.Peki emlak vergisi beyannamesi geç verilirse ne olur?


Beyannamenin verilmemesi durumunda cezai işlemlere maruz kalınabiliyor. Zamanında emlak vergisi beyanında bulunmayanlardan, ikinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor. Bildirimin süresinde yapılmaması vergi ziyaına neden olmuşsa, vergi ziyaı cezası da kesiliyor. 


Geç bildirim fiili, hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezasının gerektirdiğinden, usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezası mukayese ediliyor ve tutar itibariyle fazla olan ceza kesiliyor.

Emlak vergisi ödemesinin son günü 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com