20 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcumu nereden öğrenirim?

 Emlak vergisi borcumu nereden öğrenirim?

Taşınmaz mallar için her sene ödenmesi gereken emlak vergisi, yılda iki eşit taksit halinde verilebiliyor.Peki "Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?Emlak vergisi borcumu nereden öğrenirim?" diyorsanız işte yanıtı..


Emlak vergisi borcumu nereden öğrenirim?

Emlak vergisi kanunu gereğince belediyelere ödenmesi gereken emlak vergisi,arsa,mesken,işyer ve arazilere sahip olan kişiler tarafından ödeniyor.


Vergi mükellefiyeti taşınmaza sahip olunan seneyi takip eden senede başlıyor.Ancak taşınmazın edinildiği sene öncelikle emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.


Vergide meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor. Muafiyet koşullarını yerine getiren taşınamz sahipleri, belediyeye müracaat ederek 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için muaf olabiliyor.Muafiyet hakkı bulunmayan kişilerin vergi borcunu zamanında ve eksiksiz ödemesi gerekiyor.


Gayrimenkuller için her sene ödenmesi gereken emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Peki "Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?Emlak vergisi borcumu nereden öğrenirim?" diyorsanız işte yanıtı..


Emlak vergisi borcu taşınmazın bağlı olduğu belediyeden öğrenilebiliyor.


Ayrıca E-belediye sistemi ile emlak vergisi borç sorgulama işlemleri yapılabiliyor. Bağlı olunan belediyenin bu "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabildiği e-belediye sistemini bazı belediyeler aktif olarak kullanırken; bazıları ise henüz bu sisteme giriş yapmamış bulunuyor. 

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com