08 / 05 / 2024

Emlak vergisi gecikme cezası 2015!

Emlak vergisi gecikme cezası 2015!

Taşınmaz mal sahibi olan kişilerin iki eşit taksit şeklinde emlak vergisini ödemesi gerekiyor.Peki emlak vergisi geç ödenirse ne olur?İşte emlak vergisi gecikme cezası 2015..


Emlak vergisi gecikme cezası 2015!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince konut, dükkan, arsa ve arazilere sahip olan kişilerin emlak vergisi ödemesi gerekiyor.

Mükellefler emlak vergisini iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksiti ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Aksi halde emlak vergisi aylık gecikme cezası uygulanıyor.Peki emlak vergisi gecikme cezası ne kadar?

Emlak vergisi gecikme cezası, gecikmenin yaşandığı her ay için ayrı kesiliyor.Ceza, gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1.9 oranı ile hesaplanıyor.

Her sene ödenmesi gereken emlak vergisi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye veriliyor. Taşınmaz farklı ildeyse; PTT havalesi ile ya da e-belediye sistemi ile ödeme yapılabiliyor.

2015 yılı için emlak vergisi için ödenecek olan oranlar şu şekilde:

-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1,

-İşyeri ve dükkan gibi diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

-Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; 

-Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Emlak vergisi gecikme zammı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com