28 / 03 / 2024

Emlak vergisi kimler öder 2015?

Emlak vergisi kimler öder 2015?

Tek meskene sahip bazı taşınmaz mal sahipleri söz konusu vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.Peki emlak vergisi kimler öder 2015?İşte emlak vergisi ödeyecek olan kişiler..


Emlak vergisi kimler öder 2015?

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre  emlak vergisine tabi oluyor.Emlak vergisi için bildirimde bulunulması ve iki eşit taksit şeklinde verginin ödenmesi gerekiyor.


Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisinden muaf  olunabiliyor.Emlak vergisinden muaf olunabilmesi için aranan ilk şart, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak yer alıyor.


Diğer şartlar ise şu şekilde sıralanıyor. Tek mesken şartını yerine getiren aşağıdaki özelliklere sahip kimseler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor.


1.Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

2.Emekliler

3.Hiçbir geliri olmayanlar

4.Ev hanımları

5.Şehit yakınları

6.Dul ve yetimler

7.Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Muafiyet şartlarını taşıyan kimselerin dilekçe doldurarak belediyeye vermeleri gerekiyor.Peki emlak vergisi kimler öder 2015?


Emlak vergisi mükellefi, Emlak Vergisi Kanunu kapsamında madde 3 ve madde 13'te şu şekilde açıklanıyor. 


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi:

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmayan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 

Emlak vergisi internetten nasıl ödenir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com