26 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemekten muaf olanlar!

Emlak vergisi ödemekten muaf olanlar!

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Ancak emlak vergisi mevzuat uygulaması gereğince bazı taşınmaz sahipleri vergiden muaf oluyor. İşte emlak vergisi ödemekten muaf olanlar...


Emlak vergisi ödemekten muaf olanlar!

İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri devam ediyor.

 

Tek mesken sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması söz konusu oluyor. Bilindiği üzere büyükşehir belediyelerinde yer alan konutlardan binde 2, büyükşehirde yer almayan meskenlerden ise binde 1 oranında vergi tahsil ediliyor.


Emlak vergisi mevzuat uygulaması gereğince bazı taşınmaz sahipleri vergiden muaf olabiliyor. Peki emlak vergisi ödemekten muaf olanlar kimlerdir? diyorsanız işte yanıtı...


200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, bu meskene sahip bir kimse herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka eve sahip değilse, ve diğer şartları da taşıyorsa vergiden muaf olabiliyor.


Yukarıdaki koşullara sahip ;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.

- Ev hanımları vergiden muaf oluyor. Ancak geliri olanlar ya da geliri olmayıp birden fazla eve sahip olanlar vergiden muaf tutulmuyor.


Muafiyetten yararlanma hakkına sahip olan kimselerin gayrimenkulün bulunduğu belediyeye dilekçe vererek bildirimde bulunmaları gerekiyor. 

Emlak vergisi muafiyet formu 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com