19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödememek için gerekli evraklar nelerdir?

Emlak vergisi ödememek için gerekli evraklar nelerdir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içinde yer alan arsa, arazi, konut ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödenirken,vergiyi bazı meksen sahipleri ödemiyor.Peki emlak vergisi ödememek için gerekli evraklar nelerdir?


Emlak vergisi ödememek için gerekli evraklar nelerdir?

1319 sayılı kanuna göre Türkiye'de  bulunan tüm taşınmaz mallardan emlak vergisi alınıyor. Vergi ödemeleri taşınmazların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. 


Emlak vergisi her yıl iki eşit taksit şeklinde tahsil ediliyor. 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri 1. taksit dönemi 1 Mart'ta başlamıştı ve ödemeler 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. İsteyen vergi mükellefleri verginin tamamını tek seferde de ödeyebiliyor. 


Emlak vergisinde sıfır oranlı emlak vergisi de bulunuyor.Bu vergiden yararlananlar emlak vergisi ödemiyor.


Vergiyi ödememek için öncelikle 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olmak gerekiyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisi ödemiyor. Vergiyi ödememek için belediyeden bazı evraklar isteniyor. Emlak vergisi ödemeek için gerekli evraklar şu şekilde:


-Emekliler için ;Emeklilik Cüzdanı fotokopisi,kimlik fotokopisi,Türkiye sınırları içerisinde bir gayrimenkul içerisinde şartı (200m2 altında olması gerekmektedir)aranıyor.


--Hiç Geliri Olmayan Mükellef(Ev Hanımları) için ; Ocak ayı içerisinde, kimlik fotokopileri ile birlikte müracaat etmeleri gerekiyor.


Yukarıdaki gerekli belgeler ile .......... Belediye Başkanlık Binası, Gelirler Müdürlüğü'ne müracaat ediliyor.

Emlak vergisi ödememe cezası ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com