15 / 05 / 2024

Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?

 Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?

Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Peki emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?İşte emlak vergisi sicil no ile borç sorgulama..


Emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergi olarak karşımıza çıkıyor. Vergiyi taşınmaz mal sahipleri ödüyor.


Bağlı olunan belediyeye ödenmesi gereken emlak vergisi, gayrimenkulün değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisi oranları taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre değişkenlik gösteriyor.Vergi, büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Gayrimenkuller için ödenmesi gereken emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksiti, Kasım ayında ikinci taksiti ödeniyor.


Vergi için ödemeler bağlı olunan belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması durumunda ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi ile yapılabiliyor. Ayrıca belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi, internet üzerinden kredi kartı ile  deödenebiliyor. İnternetten ödeme yapmak için vatandaşların belediyelerinin sitelerine girdikten sonra e-belediye sistemine giriş yapmaları gerekiyor.Ardından sicil noları ya da T.C. kimlik numaraları girilerek online bir şekilde emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.Peki emlak vergisi sicil no nasıl öğrenilir?


Emlak vergisi sicil no, belediyeye gidilerek ya da belediyeye gidilmeden de öğrenilebiliyor. Belediyeye gitmeyenler, çağrı merkezini arayarak, ad-soyad ve baba adına gibi bilgilerin verilmesi ile; Emlak kaydı varsa sicil numarası söyleniyor. 

2015 emlak vergisi borç sorgulama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com