17 / 05 / 2024

Emlak vergisi ücreti ne kadar?

 Emlak vergisi ücreti ne kadar?

Taşınmaz mal sahipleri için ödenmesi gereken vergilerin başında emlak vergisi geliyor.Vergi iki eşit taksit şeklinde ödenebiliyor.Peki emlak vergisi ücreti ne kadar?İşte emlak vergisi ücretleri..


Emlak vergisi ücreti ne kadar?

Emlak vergisi taşınmaz sahipleri tarafından devlete ödenen vergiler arasında yerini alıyor. Vergi ödemelerinin devam ettiği emlak vergisini, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf eden kişiler ödüyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef olurken; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Vergi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksit Mart, Nisan, Mayıs ayylarında ikinci taksit Kasım ayında ödeniyor. Buna göre emlak vergisi birincit taksiti için son gün 10 gün bulunuyor.Peki emlak vergisi ücreti ne kadar?


Emlak vergisi ücretleri, taşınmazın emlak vergisi değeri ile emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.2015 yılı emlak vergisi ücretleri aşağıda yer alıyor:


Emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    


Örneğin bir meskenin değerinin 200 bin TL olduğunu düşünelim.Büyükşehirde yer alan 200 bin TL'lik taşınmaz için 400 TL emlak vergisi ödenirken,normal yörede yer alan 200 bin TL'lik bir taşınmaz için 200 TL emlak vergisi ödeniyor.

Emlak vergisi ödeme noktaları!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com