26 / 04 / 2024

Emlak vergisini kimler ödemez?

Emlak vergisini kimler ödemez?

1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mallar için her sene belediyeye emlak vergisi ödemelerinin yapılması gerekiyor. Peki emlak vergisini kimler ödemez ? Emlak vergisinden kimler muaftır?


Emlak vergisini kimler ödemez?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi,konut ve işyeri gibi taşınmaz mallar için ödeniyor.Vergi için ödenecek bedel, gayrimenkulün türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor.


Her sene iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler PTT ile yapılabiliyor.Artık ödemeler belediyenin intenet sitesi üzerinden daha hızlı ve kolay halledilebiliyor.


Emlak vergisinde arsa, arazi ve işyerleri için muafiyet bulunmazken; meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi bulunuyor.


Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Ancak, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin olması muafiyet dışında oluyor.


Muafiyetten yararlanma hakkına sahip olan taşınmaz sahiplerinin taşınmazın bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. 

Emlak vergisi muafiyeti için dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com