25 / 04 / 2024

Emlak vergisinin son günü ne zaman?

Emlak vergisinin son günü ne zaman?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan konut,dükkan,arsa ve araziler için yılın belli dönemlerinde emlak vergisi ödeniyor.iki eşit taksit şeklinde ödenen emlak vergisinin son günü ne zaman?


Emlak vergisinin son günü ne zaman?

Her yıl belli dönemlerde ödenen emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin sorumlusu, bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf şahıslar oluyor.

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti Emlak Vergisi Kanununun;

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.

Emlak vergisi için ödenecek ücret emlak vergisi oranları ile hesaplanıyor. Bu oranlar gayrimenkulün türüne göre değişiyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde normal yörelere göre emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı uygulanıyor.Peki emlak vergisinin son günü ne zaman?

Emlak vergisi mükellefleri, bu vergiyi her sene ödemesi gerekiyor. Emlak vergisi her sene iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. 

Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor. 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri ilk taksit ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.

Hala vergi borcunu ödememiş mükelleflerin ilk taksitleri için önünde 5 günü bulunuyor.

Kredi kartı ile emlak vergisini ödeyebilir miyim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com