17 / 05 / 2024

Emlakçı yer gösterme parası verilir mi?

Emlakçı yer gösterme parası verilir mi?

Emlakçı aracılığı ile yapılan anlaşmalarda emlakçıya komisyon ödenmesi gerekiyor.Peki emlakçı yer gösterme parası verilir mi?Emlakçı yer gösterme parası almalı mı?


Emlakçı yer gösterme parası verilir mi?                           

Ticari ve yasal prosedürlere göre kişi ve kurumlara emlak kiralama, satış vb. konularda aracılık etme, danışmanlık hizmetleri sunma ve konuyla ilgili tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemleri takip etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişiye emlakçı olarak karşımıza çıkıyor.

Gayrimenkul alınmak istendiğinde emlakçıya başvuruluyorsa birtakım işlemlerin yerine getirilmesi gerekiyor.Gayrimenkul alım satım işlemini emlakçılar aracılığı ile yapan tarafların belli oranlarda emlakçıya komisyon ödemeleri gerekiyor. Satış işlemlerinde hem alıcıdan hem de satıcıdan alınan bu bedel kiralama işlemlerinde ise yalnız kiracıdan alınıyor.

Alım-satım işleminde;Satış bedeli üzerinden, Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV,Kiralama işleminde;yalnız kiracıdan,bir defaya mahsus olmak üzere,kontrat süresi ne olursa olsun,1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV alınıyor.

Emlakçılar, müşterilerine istedikleri kiralık daire veya işyerini göstermeden önce, "Emlakçı yer gösterme sözleşmesi" hazırlıyor. Emlak yer gösterme formu nun düzenlenme amacı, hangi müşteriye, hangi daire veya işyerinin gösterildiğinin kaydını tutmak ve ileride çıkabilecek problemlere karşı önlem almak olarak ifade ediliyor. Bu şekilde hazırlanan sözleşmeler, emlak yer gösterme sözleşmesi olarak da ifade ediliyor.

Emlakçı yer gösterme formu nda kiralık olarak talep edilen gayrimenkulün özelliklerinin ve talep eden müşterinin bilgilerine yer veriliyor.Peki emlakçı yer gösterme parası verilir mi?

Satın alınacak veya kiralanacak taşınmaz için satıcı/kiralayan ile arada komisyonculuk yapan emlakçıların yer gösterme parası talep edemiyor.

Emlakçı kapora alabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com