19 / 05 / 2024

Ev sahibi fazla zam yapıyor ne yapmalıyım?

Ev sahibi fazla zam yapıyor ne yapmalıyım?

Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda yeni kira dönemi için mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki ev sahibi fazla zam yapıyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibi fazla zam yapıyor ne yapmalıyım?

Taşınmaz mal kiralamalarında ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme belirli bir süre için yapılabileceği gibi, belirsiz süreli olarakta yapılabiliyor. 


Belirli süreli ya da belirsiz süreli kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde yeni kira dönemi için taşınmaz sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. 


Kiracılık esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu esasları gereğince, ev sahipleri istedikleri oranda değil, ÜFE oranlarında kira bedeline zam yapabiliyor. Bu kural kanun kapsamında madde 344'te şu şekilde açıklanıyor:


"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


ÜFE oranları ise her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor. Peki ev sahibi fazla zam yapıyor ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı...


ÜFE oranlarından yüksek zam yapıldığını düşünen kiracılar Sulh Hukuk Mahkemesine dava açabiliyor. Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç 30 gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkeme tarafından belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.

Haziran ayı kira artışı yüzde kaç?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com