26 / 04 / 2024

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralamalarında mal sahibi ve kiracılar karşılıklı olarak bazı hak ve yükümlülüklere sahip oluyor. Peki ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunu'nda belirtildiği üzere taşınmaz mal sahibinin, kiracısını evden çıkarabilmesi için bazı şartların oluşması gerekiyor. Haklı gerekçelerin olmaması durumunda ev sahibi kiracısını çıkaramıyor.


Borçlar Kanunu esaslarına göre taraflardan her biri, kira ilişkisinin devamını kendisi için çekilmez hâle getiren önemli nedenlerin varlığı durumunda, sözleşmeyi yasal fesih bildirim süresine uyarak her zaman feshedebiliyor.


Peki ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince,  ev sahibi, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi nedeniyle kullanma zorunluluğu varsa kiracısını çıkarabiliyor.


Ancak bunun için ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay tahliye bildiriminde bulunması veya dava açması gerekiyor.


Borçlar Kanunu..

1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle

a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.

Ev sahibi kirayı yüzde kaç artırabilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com