06 / 05 / 2024

Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?

Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?

Ev tapusu, taşınmaz mal mülkiyetinin kime ait olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor. Peki ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı...


Ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım?

Gayrimenkul alım satım işlemleri için taşınmazın yer aldığı tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Tapu dairesinden randevu alındığı gün işlemler başlıyor 


Tapu işlemi için Tapu Dairesine başvuran kişi işlem yaptırmak için gerekli belgeleri hazırlayarak Tapu Müdürlüklerinde mevcut olan sıramatik cihazlarından sıra numarası alarak işlem tesis edebiliyor.


Tapu işlemin süreleri Tapu Müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca tapu işlem süresi başvuru sırasında eksik belgenin olması halinde uzayabiliyor. Eksik bilgi ve belgeler temin edilmeden gayrimenkul devri mümkün olmuyor.

Peki ev tapusu kayboldu ne yapmalıyım? diyorsanız işte yanıtı...


Tapunun aslının kaybolması durumunda, tapu müdürlüğüne giderek bunun hemen bildiriminin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde tapu senedi kaybolduğunda yenisi çıkarılmazsa, zamanla unutulup gidebiliyor ve tapu sahibinin gelecek nesildeki yakınları o evden haberdar olmayabiliyor. 


Türkiye’de kayıtlı bulunan bir ev tapusunun kaybolması durumunda tapu dairesine giderek 5 TL gibi bir ücret karşılığında tapunun yenisi çıkarılabiliyor. 


Tapu senedini çıkarmak için evin bulunduğu yer tapu dairesine gitmeye gerek kalmıyor. En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanı ile başvurmak yeterli oluyor. 


Ev tapu senedini sahibi dışında bir kimse çıkarttıramıyor. Evin sahibinin vefat ettiği durumlarda ise mirasçıları mirasçılık belgesi getirmek veya nüfus kayıtlarından mirasçıları olduğu anlaşılmak kaydıyla yeni tapu senedi çıkartabiliyor.

Ev tapusuna ne kadar para gider?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com