23 / 04 / 2024

Fuzuli işgalci kimdir?

Fuzuli işgalci kimdir?

Başkasına ait taşınmaz bir malı sahibinin izni olmadan izinsiz olarak kullanan kişilerin gerçekleştirdiği durum olan fuzuli işgal oluyor. Peki fuzuli işgalci kimdir? Fuzuli şagil kimdir? diyorsanız işte yanıtı...


Fuzuli işgalci kimdir?

Bir taşınmazı, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle bir taşınmazın maliki veya onun yerine bu konuda işlem yapmaya yetkili vekil veya mümessil gibi kimselere hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya, eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden gitme durumu  fuzuli işgal olarak ifade ediliyor. Peki fuzuli işgalci kimdir? diyorsanız işte yanıtı...


Kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, İdarenin tasarruf yetkisi bulunduğu taşınmazın zilyetliğini, devletin izni dışında eline geçiren, elinde tutan veya her ne şekilde olursa olsun bu malı kullanan veya tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere fuzuli işgalci deniyor.


Fuzuli şagil olarakta nitelendirilen işgalciler, devletin izni dışında; idarenin tasarruf yetkisi bulunduğu taşınmazın zilyetliğini ele geçiren kimseleri ifade ediyor.


Bu kimselerin taşınmazdan tahliyesi için fuzuli işgal davası açılabiliyor. Fuzuli işgal davasının açılabilmesi için; Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapıların fuzulen işgal edilmiş olması gerekiyor.Ayrıca işgalcilerden ecrimisil de talep edilebiliyor.  Ecrimisil geçmişe ilişkin alınan işgal tazminatı olup; işgalciye tapuya ilişkin bir hak sağlamıyor.

Fuzuli işgal sebebiyle tahliye davası!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com