26 / 04 / 2024

Gayrimenkul değer artış vergisi 2015!

Gayrimenkul değer artış vergisi 2015!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenen vergi gayrimenkul değer artış vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Peki gayrimenkul değer artış vergisi nasıl ödenir? İşte gayrimenkul değer artış vergisi 2015..


Gayrimenkul değer artış vergisi 2015!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödenmesi gerekiyor.

Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken bu vergide, gayrimenkul satışını gerçekleştiren herkes değil, elde ettiği kazanç istisnayı geçenler ödüyor.Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup; 2015 yılında bu tutarın üstünde gelir elde eden kişiler vergi ödüyor.

2015 yılı değer artış kazancı için beyannameler Mart ayında verildi.İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancı vergisinin ilk taksit ödemeleri de Mart ayında yapıldı. 

Değer artış kazancı vergisi 2. taksit zamanı 1 - 31 Temmuz 2015 olarak belirleniyor.Buna göre vergi mükelleflerinin ödeme yapmaları için son 8 günü bulunuyor.

Gayrimenkul değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniliyor. Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler;

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlardır.

Değer artış kazancı hesaplaması 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com