18 / 05 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı 2015 istisna!

 Gayrimenkul sermaye iradı 2015 istisna!

Kira gelir vergisi olarakta bilinen gayrimenkul sermaye iradı, elde edilen kira gelirinin istisna sınırını aşması durumunda ödeniyor.Peki gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir? İşte gayrimenkul sermaye iradı 2015 istisna..


Gayrimenkul sermaye iradı 2015 istisna!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve vergiye tabi oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradına konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde şu şekilde sıralanıyor;

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,

-Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.Peki gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir? diyorsanız işte yanıtı..


Gayrimenkul sermaye iradı için her sene istisna bedeli belirleniyor. Belirlenen bedelin altında kira geliri elde edilmesi halinde, vergi ödenmiyor.Ancak GMSİ istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergi ödüyor.


2015 yılı GMSİ ödemelerinde 2014 yılında elde edilen kira gelirleri istisnası meskenlerde 3.300 TL'yi; işyerlerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi.

GMSİ ödeme tarihleri 2015! 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com