26 / 04 / 2024

GMSİ beyannamesi için son gün yarın!

 GMSİ beyannamesi için son gün yarın!

GMSİ mükellefleri meskenlerde 3.300 TL, işyerlerinde ise 27.000 TL'den yüksek kira geliri elde etmeleri halinde beyanname veriyor.31 Mart'a kadar verilmesi gereken GMSİ beyannamesi için son gün yarın..


GMSİ beyannamesi için son gün yarın!

Gayrimenkul sermaye iradı(GMSİ) vergisinin mükelleflerinin vergilerini ödeyebilmeleri için öncelikle beyanda bulunmaları gerekiyor. Bu beyan ilgili vergi dairesine giderek yapılabildiği gibi, elektronik ortam da online bir şekilde de yapılabiliyor.


GMSİ vergisi için beyanname sadece istisna bedelinden yüksek gelir elde eden taşınmaz sahipleri tarafından veriliyor. Kira istisna bedeli altında gelir elde edenlerin kira beyannamesi vermelerine gerek kalmadığı gibi, vergi ödemesi de gerekmiyor. 


GMSİ beyannamesi için istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan 2014 Kira Gelir Vergisi Rehberine göre beyannameler için istisna tutarı şu şekilde;


Konutlar için istisna bedeli,2014 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.300 TL'nin altında gelir elde edenler, GMSİ vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


İşyeri için istisna bedeli,2014 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 27.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler kira gelir vergisinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


GMSİ vergisi için belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler vergi ödüyor. Vergi beyanlarının en son 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Buna göre vergi mükelleflerinin vermeleri gereken GMSİ beyannamesi için son gün yarın oluyor.

GMSİ sık sorulan sorular!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com