13 / 05 / 2024

GMSİ mükellefi kimdir?

 GMSİ mükellefi kimdir?

GMSİ(gayrimenkul sermaye iradı) Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Peki GMSİ mükellefi kimdir? GMSİ kimler verecek? diyorsanız işte yanıtı..


GMSİ mükellefi kimdir?

Kira gelir vergisi olarakta bilinen GMSİ,iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. Mart ayında GMSİ birinci taksiti,Temmuz ayında da ikinci taksiti yatırılıyor.Peki GMSİ mükellefi kimdir?GMSİ kimler verecek? diyorsanız işte yanıtı..


GMSİ(gayrimenkul sermaye iradı), Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesinde sayılan mal ve hakların gerçek kişiler tarafından kiraya verilmesinden sağlanan gelirler olarak ifade ediliyor.


GMSİ mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılar oluyor.


Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2014 yılı için istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşması halinde,işyeri kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2014 yılı için istisna tutarı olan 27.000 TL’yi aşması halinde GMSİ ödeniyor.Belirlenen istisna tutarının aşılmaması durumunda GMSİ ödenmiyor.


Ödenecek GMSİ www.gib.gov.tr adresindeki “Hesaplamalar” bölümünden  öğrenebiliyor.

(www.gib.gov.tr - Ana Sayfa - İnternet Vergi Dairesi - Hesaplamalar - GMSİ)


GMSİ;mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine ve tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.

GMSİ ikinci taksit 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com