25 / 04 / 2024

Haciz işlemleri 2015!

 Haciz işlemleri 2015!

Borcu olan kişinin borcunu ödememesi durumunda alacaklı kişi borcunu tahsil etmek için haciz işlemlerini başlatabiliyor.Peki haciz işlemleri nasıl yapılır?İşte haciz işlemleri 2015..


Haciz işlemleri 2015!

Alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi halinde, söz konusu borcun tahsilini sağlamak için haciz yoluna gidebiliyor. Bu hususla ilgili açıklamalara İcra ve İflas Kanunu'nda yer veriliyor.


Alacaklının İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunduktan sonra; İcra Müdürlüğü söz konusu takip talebini düzenleyerek, borçluya bildiriyor. 


Borçlu, bu ödeme emrini aldıktan sonra tebligatta yazılı olan hususlara uymak zorunda kalıyor. Borcun ödenmemesi halinde ise alacaklı ile icra memuru borçlunun mallarını haczedebiliyor.


Borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konu olabiliyor. Haczedilen mallar, yed-i emin olarak tabir edilen kimselere ait; resmi kayıtların tutulduğu depolarda muhafaza ediliyor. Satış işlemi talep edilene kadar bu depoda yed-i eminlerin gözetimi altında kalıyor.


Koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor. 


Alacaklının ya da vekilinin talebi üzerinde konulan haciz kaldırılabiliyor. Bunun yanı sıra haczedilen menkul malın satışı bir yıl içinde talep edilmezse menkul mal üzerindeki haciz kalkıyor. 


Gayrimenkuller için ise haczedilen gayrimenkul malın satışı iki yıl içinde gerçekleşmezse yine haciz kanuna göre kendiliğinden düşüyor.

Eve haciz gelirse ne olur?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com