29 / 03 / 2024

Hazır kira beyannamesi sistemi!

Hazır kira beyannamesi sistemi!

Kira gelir vergisi ödeyecek mükelleflerin öncelikle gelirlerini beyan etmesi gerekiyor. Beyan, internetten hazır kira beyanname sistemi ile verilebiliyor. İşte hazır kira beyannamesi sistemi...


Hazır kira beyannamesi sistemi!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler için ödenmesi gerekiyor.


Bir önceki yıl içerisinde elde edilen kira geliri için ödenen kira gelir vergisinde öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyanname için her yıl istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırın üzerinde kira geliri olan mal sahiplerinin gelirlerini beyane etmeleri şart olup, beyanname sınırının altında gelir elde edenler beyanname vermedikleri gibi vergi de ödemiyor.


Kira gelir vergisinin beyannamesi Mart ayının 25'ine kadar veriliyor. Beyanname vergi dairesine gitmeden internet üzerinden online bir şekilde "Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi" yle verilebiliyor.


Hazır kira beyannamesi sistemi işlemleri...

Hazır Beyan Sistemine Başkanlığın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden giriş yapılacaktır.


Mükellefler güvenlik sorularını cevaplayarak veya İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak Sisteme giriş yapabilecek ve buradan Başkanlıkça kısmen veya tamamen önceden hazırlanmış beyannamelerini görüntüleyebilecek, doldurabilecek, değiştirebilecek ve onaylayabileceklerdir. 


İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayan mükellefler, ekte yer alan İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu (Gerçek Kişiler) ile herhangi bir vergi dairesine başvurarak kullanıcı kodu, parola ve şifre alabileceklerdir.


Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414)’nin ekinde yer alan Elektonik Beyanname Gönderme Talep Formu (Sadece Gayrimenkul Sermaye İradı Elde Eden Gerçek Kişiler İçin) kullanılmak suretiyle daha önce temin edilen kullanıcı kodu, parola ve şifre ile Hazır Beyan Sistemine giriş yapılabilecektir.


Başkanlık, gelişen bilgi teknolojilerini dikkate alarak Sisteme giriş yöntemlerinde değişiklik veya ilave yapmaya ve bunları Sistem üzerinde kullandırmaya yetkilidir.

Kira vergisi ödemesi alan bankalar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com